Hur Fungerar En Jordfelsbrytare? Allt Du Behöver Veta

hittaelektriker_nswndo
Författare

Uppdaterad november 3, 2023

vad kan man göra om jordfelsbrytaren löser ut

De allra flesta har någon gång hört att det är bra att ha en elcentral utrustad med en jordfelsbrytare.

Men vad är egentligen en jordfelsbrytare, och vilka funktioner fyller den i ditt hem eller arbetsplats?

Det är inte bara en god idé att ha en jordfelsbrytare – det är faktiskt ett lagkrav för vissa typer av byggnader. Uttag inomhus i bostäder, daghem, förskolor, grundskolor och fritidshem måste skyddas av jordfelsbrytare enligt svensk lag.

I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om denna viktiga säkerhetsanordning.

Vad är en Jordfelsbrytare?

En jordfelsbrytare är en viktig säkerhetsanordning i moderna elinstallationer. Den är utformad för att snabbt bryta den elektriska strömmen om den upptäcker en obalans mellan ingående och utgående ström.

Detta kan vara ett tecken på att elektrisk ström går förlorad genom en felkälla, som till exempel en person som kommer i kontakt med en strömförande del.

Jordfelsbrytaren är utformad för att hantera felströmmar och förhindrar spänningar som kan vara farliga. Den reagerar på strömnivåer så låga som 30 milliampere och kan bryta strömmen inom så lite som 30 millisekunder. Detta skyddar mot farliga spänningsnivåer som kan överstiga 50 volt.

fast jordfelsbrytare

Det finns olika typer av jordfelsbrytare, inklusive de som är avsedda för fast installation och portabla modeller som kan kopplas direkt till ett vägguttag.

Så fungerar en Jordfelsbrytare

Jordfelsbrytarens funktion är att kontinuerligt jämföra strömmen som går in och ut från en elektrisk krets. Om allt är som det ska, kommer dessa strömmar att balansera varandra. Om det inte gör det, indikerar det en potentiell risk.

Jordfelsbrytaren använder en summaströmtransformator för att känna av denna obalans. Om en obalans detekteras, bryter jordfelsbrytaren den elektriska kretsen, vilket effektivt förhindrar ytterligare strömförlust och minskar risken för elektriska stötar eller bränder.

Till skillnad från vanliga säkringar, som bara reagerar på överbelastningar och kortslutningar, kan en jordfelsbrytare också upptäcka läckströmmar och andra dolda fel.

Detta gör dem till en mer effektiv säkerhetsanordning, särskilt i miljöer där risken för vattenkontakt eller andra potentiella faror är högre.

Skillnaden mellan Fast och Bärbar Jordfelsbrytare

När det gäller jordfelsbrytare finns det huvudsakligen två typer: fasta och bärbara.

Varje typ har sina egna fördelar och nackdelar, och det är viktigt att förstå dessa för att göra ett informerat val.

Fasta Jordfelsbrytare

Fasta jordfelsbrytare är permanent installerade i din elcentral och erbjuder en omfattande nivå av skydd. De är konstruerade för att hantera en mängd olika elektriska problem, inklusive jordfel, överspänningar och kortslutningar.

De är ofta mer robusta och är utformade för att klara av större påfrestningar över tid. De är också mer kostsamma, men det breda skyddet de erbjuder motiverar ofta den högre kostnaden.

Ett exempel på en fast jordfelsbrytare är Elko Plus 30 mA, som är utformad för montering i vanlig infälld apparatdosa eller utanpåliggande med förhöjningsram. Den kan också kombineras med olika typer av uttag och klarar både ren växelström och pulserande likströmmar.

Bärbara Jordfelsbrytare

Å andra sidan är bärbara jordfelsbrytare mer specialiserade och skyddar främst mot jordfelskador. De är ofta lättare, mer kompakta och kan enkelt kopplas in i ett vägguttag.

portabel jordfelsbrytare

Dessa enheter är vanligtvis billigare och fungerar som en ytterligare skyddsåtgärd. De är ofta utformade för att kunna användas utomhus och kan vara ett bra komplement till den fasta jordfelsbrytaren.

Testa Din Jordfelsbrytare: Så Gör Du

Jordfelsbrytare är viktiga säkerhetsanordningar, men de är inte oförstörbara. Som med många elektriska komponenter har de en begränsad livslängd.

För att säkerställa att din jordfelsbrytare fungerar som den ska, är det rekommenderat att du testar den regelbundet.

Ett allmänt råd är att göra detta minst två gånger per år, även om det inte skadar att göra det oftare.

Så här gör du för att testa din jordfelsbrytare:

  1. Hitta Testknappen: Alla jordfelsbrytare kommer med en inbyggd testknapp, som ofta är markerad med ett “T” eller liknande symbol.
  2. Förberedelser: Innan du testar, se till att inga kritiska apparater eller system (som medicinska apparater) är anslutna, eftersom strömmen kommer att brytas temporärt.
  3. Tryck på Knappen: När du är redo, tryck på testknappen. Om jordfelsbrytaren fungerar korrekt ska detta omedelbart bryta strömmen i hela fastigheten eller den krets som den skyddar.
  4. Resultat: Om strömmen bryts som den ska, återställ jordfelsbrytaren och strömmen kommer att återgå till normal. Om strömmen inte bryts, är det ett tecken på att jordfelsbrytaren kan vara defekt.
  5. Nästa steg: Om testet indikerar att jordfelsbrytaren inte fungerar som den ska, är det viktigt att du omedelbart kontaktar en auktoriserad elinstallatör för en professionell bedömning och eventuell reparation eller utbyte.

Funkar jordfelsbrytaren även när uttagen är ojordade?

Ja, jordfelsbrytaren fungerar både i jordade och ojordade anläggningar.

Om du inte är säker på vilken typ av uttag du har i ditt hem, kan det vara bra att veta att jordade uttag ofta används i områden där det finns risk för fukt, som kök och badrum. Dessa uttag är generellt säkrare än ojordade uttag.

Om ditt hus är byggt efter 1994, är det troligt att alla dina uttag är jordade, i enlighet med lagstiftningen som trädde i kraft det året.

Vad händer när jordfelsbrytaren slår ifrån?

Om din jordfelsbrytare plötsligt slår ifrån och du inte vet varför kan det bero på flera saker.

Det första du bör göra är att överväga om du nyligen har kopplat in eller använt någon elektrisk apparat.

Koppla ur eller stäng av den misstänkta apparaten, och återställ sedan jordfelsbrytaren.

Om problemet kvarstår är det viktigt att du kontaktar en auktoriserad elektriker för vidare undersökning och eventuell reparation.

Avslutning

Jordfelsbrytare är viktiga säkerhetsanordningar som kan skydda dig och ditt hem från farliga elrelaterade incidenter. Men för att säkerställa deras effektivitet är det viktigt att de testas regelbundet och underhålls av professionella.

Om du upplever några problem eller har frågor rekommenderar vi starkt att du tar hjälp av en auktoriserad elektriker.

Mer Läsning Från Oss