Hur Testar Man Jordfelsbrytare? En Guide Till Att Felsöka Jordfelsbrytare

hittaelektriker_nswndo
Författare

Uppdaterad november 3, 2023

testa jordfelsbrytare guide

Jordfelsbrytare är en kritisk komponent i ditt elsystem som är designad för att skydda dig från elchocker och minska risken för elektriska bränder.

Det är en anordning som omedelbart bryter den elektriska kretsen om den upptäcker en obalans mellan den inkommande och utgående strömmen, vilket oftast indikerar ett potentiellt farligt jordfel.

Men som med alla säkerhetssystem, är det viktigt att regelbundet testa din jordfelsbrytare för att säkerställa att den fungerar som den ska.

Varför och Hur Ofta Ska Man Testa Sin Jordfelsbrytare?

Att regelbundet testa din jordfelsbrytare är viktigt för att säkerställa att den fungerar korrekt och därmed kan ge det skydd den är avsedd för.

Om jordfelsbrytaren inte fungerar som den ska, riskerar du både din egen och andras säkerhet.

Hur ofta du bör testa din jordfelsbrytare kan variera beroende på vilken typ av brytare du har och i vilket skick den är. Kontakta tillverkaren för att få exakta riktlinjer.

Generellt sett rekommenderas det dock att testa jordfelsbrytaren 1-2 gånger om året. Detta gör du enkelt genom att trycka på testknappen som finns på brytaren.

bra att installera en jordfelsbrytare

Hur Man Testar Jordfelsbrytare

För att säkerställa att din jordfelsbrytare (JFB) fungerar som den ska kan du använda ett specialiserat mätinstrument för att utföra flera olika tester.

Nedan följer en detaljerad guide som omfattar fyra olika testmetoder.

Första testet: AC och Hel Sinuskurva

  1. Inställningar: Välj AC (hel sinuskurva) på ditt mätinstrument, och ställ in strömmen på 30mA (märkutlösningsströmmen) och multiplikatorn på x1.
  2. Anslutningar: Koppla in instrumentet direkt över jordfelsbrytaren. Använd fas och noll på utgångssidan och nollan på ingångssidan som jord/PE-ledare. Undvik att använda en PE-klämma i centralen då störningar och hög övergångsresistans kan påverka mätningen.
  3. Test: Tryck på mätinstrumentets testknapp. En felström på 30mA kommer nu att påtryckas runt JFB.
  4. Resultat: JFB bör lösa ut och instrumentet ska visa reaktionstiden i displayen. En godkänd mätning har en utlösningstid under 300 millisekunder.

Andra testet: Pulserande DC och 0°

  1. Inställningar: Ställ in instrumentet på pulserande DC (halv sinuskurva), vinkeln på 0°, 30mA och multiplikatorn x1.
  2. Test och Resultat: Upprepa testet som i det första steget. Utlösningstiden bör även här vara under 300 millisekunder.

Tredje testet: Pulserande DC och 180°

  1. Inställningar: Ändra vinkeln till 180° men behåll övriga inställningar som i det andra testet.
  2. Test och Resultat: Utför testet på samma sätt som i de tidigare stegen. Utlösningstiden bör också här vara under 300 millisekunder.

Fjärde testet: Ramp-/Trapptest

  1. Inställningar: Välj ramp-/trapptest-funktionen på ditt instrument.
  2. Test: Instrumentet kommer nu att testa med en stigande ström tills JFB löser ut.
  3. Resultat: Vid AC bör JFB normalt lösa ut mellan 50 och 100% av märkströmmen.

Efter att ha genomfört dessa tester bör du ha en god uppfattning om din jordfelsbrytares tillstånd.

Om något av testerna misslyckas, rekommenderas det att du kontaktar en behörig elektriker för vidare diagnos och eventuell utbyte av din jordfelsbrytare.

lagar trasig jordfelsbrytare

Utvärdering Av testresultatet

Efter att ha genomfört de rekommenderade testerna kan det finnas olika scenarier att ta hänsyn till:

  1. Om alla tester är godkända - Om alla fyra testerna blir godkända, är din jordfelsbrytare (JFB) i gott skick. Du kan också utföra ett snabbt test med den inbyggda testknappen för att bekräfta funktionen.
  2. Om något test misslyckas - Om något av de fyra testerna inte blir godkända, är det troligt att din JFB är defekt och bör bytas ut. Innan du går vidare, kontrollera att alla grupper har varit frånkopplade och att mätinstrumentet har varit korrekt anslutet.
  3. Om testknappen inte fungerar - Om JFB inte löser ut när du använder den inbyggda testknappen, är det ytterligare en indikation på att den är defekt och bör bytas ut.

Speciella överväganden för olika JFB-typer

För typ A JFB med pulserande felström, notera att en utlösning vid 1,4 gånger märkströmmen (t.ex. 42mA på en 30mA JFB) är acceptabel.

Om du testar en typ AC JFB, bör du utesluta test 2 och 3, eftersom de inte är relevanta för denna typ.

Hur Vet Man Om Jordfelsbrytaren Är Av Eller På?

För att snabbt avgöra om din jordfelsbrytare (JFB) är av eller på, kan du titta på dess statusindikator. Många moderna jordfelsbrytare har en visuell indikator, ofta en färgad markering eller ett fönster, som visar brytarens status.

Om indikatorn är grön eller visar "ON", är brytaren på och systemet är skyddat. Om den är röd eller visar "OFF", är brytaren av och systemet saknar för tillfället jordfelsskydd.

En annan metod är att använda brytarens testknapp. Om du trycker på den och brytaren slår ifrån, vet du att den var på innan testet.

Kom ihåg att återställa brytaren till det påslagna läget efter testet för att återställa skyddet.

Mer Läsning Från Oss